2018-06-21 12:52:18• hírek • Közlemény

Átvehetik az új tanévtől a helyi tanácsok a Románia iskoláiért program lebonyolítását?

Az Európai Unió iskoláiért kezdeményzéshez csatlakozott Románia is; az országban Románia iskoláiért néven futó programért a mezőgazdasági minisztérium felel. Ez gyakorlatilag az eddigi tej és kifli program megújított verziója.

Ennek az elindításáról szóló kormányhatározatot már elfogadták, a legnagyobb újdonsága pedig, hogy a helyi tanácsok is beszerezhetik az általuk működtetett oktatási intézmények diákjai számára a tejet, kiflit és gyümölcsöt - a megyei tanácsokkal együttműködve. A megvalósítás kapcsán azonban rengeteg kérdés merül fel, különösen, hogy egyelőre nem készült el a gyakorlatba ültetésről szóló hivatalos dokumentum.


Magyar Lóránd parlamenti képviselő Petre Daea mezőgazdasági miniszterhez fordult a helyi tanácsokat leginkább foglalkoztató kérdésekkel.


Az RMDSZ-es parlamenti képviselő írásban letett kérdései mellett kijelenti: Szatmár megyében is több olyan helyi tanács van, amely magára vállalná a programban foglalt termékek beszerzését, ám mivel a munka megszervezésével, lebonyolításával kapcsolatos metodológia egyelőre nem látott napvilágot, nem tudják megkezdeni a következő tanévre az előkészületeket. Nincsenek meghatározva a kompetenciák és a beszerzési eljárás sem ismert pontosan, ráadásul a 2018/2019-es tanévre szóló költségvetéssel kapcsán is sok a kérdés. Azt sem tudni, hogy milyen procedúra alapján kapják majd meg a szükséges összegeket a program lebonyolítását felvállaló helyi tanácsok.


Magyar Lóránd parlamenti képviselő a minisztériumnak két kérdést tett fel: mikorra várható a metodológiával kapcsolatos kormányhatározat elfogadása, illetve megkezdheti-e a működését a 2018/2019-es tanév elejétől az Európai Únió iskoláiért program, ismerve a számos, fentebb felsorolt, egyelőre tisztázatlan részletet?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: